De 5 beste alternatieve compostmethodes: van bladcompost tot wormencompost

Rajco van Wijk

Weet je wat het mooie is van composteren? Er zijn zoveel manieren om dat te doen! Laat me je eens meenemen in de wondere wereld van alternatieve compostmethodes.

Bladcompost maken: De natuurlijke bodemverrijker

Ah, de herfst. Die knusse periode waarin de bomen hun bladeren laten vallen. En jij? Jij verzamelt die bladeren als een ware bladverzamelaar! Bladcompost maken is simpel:

  • Verzamel een flinke berg bladeren – denk aan eik, beuk, esdoorn, enzovoort.
  • Maak een aparte compostbak of creëer een grote hoop in een beschutte hoek van de tuin.
  • Bevochtig de bladeren lichtjes, zodat ze vochtig maar niet doorweekt zijn.
  • Geduld! Na één tot twee jaar heb je een zachte, rulle compost die perfect is als mulch of om je grond mee te verbeteren.

Blad verzamelen

Houtcompost: Houtsnippers als krachtvoer

Heb je een snoeibeurt achter de rug en sta je met een hoop takken? Niet weggooien! Van houtsnippers kun je namelijk ook compost maken. Dit werkt top met een hoop waarin je de houtsnippers verzamelt en deze voor langere tijd laat liggen. Maar eerlijk is eerlijk: houtsnippers composteren duurt even. Hier de truc:

  • Snipper het hout zo fijn mogelijk of verzamel houtsnippers.
  • Laat dit op een grote hoop liggen.
  • Zorg dat de hoop vochtig blijft, maar niet drijfnat. Gewoon in de buitenlucht is vaak voldoende.

Na een jaar of twee heb je een rijke, houtachtige compost die ideaal is om de bodemstructuur te verbeteren. Wacht je nog langer, dan breekt het verder af en krijg je een prachtige, vochtvasthoudende aarde – perfect om te mengen met je eigen compost of door je zaaicompost.


Een dergelijke kooi is perfect om blad in te verzmalen voor het maken van bladcompost.

Ook met kippengaas kan je een perfecte afscheiding maken voor de verzamelde materialen.

 

Verse paardenmest: Warmtebom voor je compost

Ah, paardenmest. Ruikt misschien wat sterk, maar je tuin gaat je eeuwig dankbaar zijn. Het mooie van verse paardenmest is dat het veel stikstof bevat en lekker warm wordt, perfect voor de composthoop. Verse paardenmest wordt ook als groen materiaal gezien voor een composthoop. Wil je paardenmest laten composteren, meng het dan met bruin materiaal zoals stro.

Zo pak je het aan:

  • Laat de verse mest eerst een paar weken rusten, zodat het niet té heet wordt.
  • Meng het met stro of bladafval voor een goede balans.
  • Wacht minstens zes maanden. Je kunt paardenmest ook een jaar vooruit maken, zodat je elk jaar goed gecomposteerde paardenmest hebt.

Let op: Gebruik paardenmest altijd goed gecomposteerd, omdat verse mest planten kan verbranden door de hoge stikstofconcentratie.

Wormencompost: De stille helden

Hier kan ik uren over doorpraten, maar ik houd het kort: wormencompost is pure voeding. Je hebt een wormenbak nodig, speciale compostwormen (bijvoorbeeld tijgerwormen) en keukenafval. De wormen doen het zware werk voor je, en binnen een paar maanden heb je een superrijke compost die perfect is voor je moestuin. Benieuwd hoe je zelf aan de slag kunt met wormencompost? Lees mijn uitgebreide gids over Wormencompost voor alle details!

Composttoilet: Natuur op z'n intiemst

Oké, ik geef toe: dit is niet mijn expertise, maar het bestaat en het is fascinerend. Composttoiletten zijn toiletten waar menselijke uitwerpselen gecomposteerd worden tot veilige, bruikbare compost. Een beetje een taboe-onderwerp misschien, maar wel een interessante duurzame oplossing.

Zo zie je maar: composteren kan op duizend manieren, en elke methode heeft z'n eigen charme. Of je nu een bladverzamelaar, houtsnipperfan of wormenfluisteraar bent – er is altijd een compoststijl die bij je past.

Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Met deze inkomsten steun je mij om Moestuin Mania draaiende te houden, maar ook onze droom om unieke en exclusieve stekjes te kweken een boost geven. Dankjewel voor je support.

Terug naar blog

Reactie plaatsen