De ultieme gids voor perfecte compost: problemen, oplossingen en preventie
Rajco van WijkDelen
Hoewel mijn composthoop meestal prima gaat, hoor ik vaak verhalen over stinkende, natte of klonterige compost. Geen paniek! Composteren volgens Charles Dowding is een kunst, maar gelukkig eentje die je met wat liefde en geduld kunt perfectioneren. Laten we samen door de veelvoorkomende problemen en hun oplossingen gaan, zodat jouw compost straks net zo prachtig is als bosgrond in de herfst.
Wat kan er misgaan met je composthoop?
De vier meest voorkomende compostdrama's zijn:
- Te natte compost
- Te droge compost
- Slechte geur
- Compost die niet afbreekt
Hoe los je deze compostdrama's op?
-
Te natte compost? Dit duidt vaak op te veel 'groen' materiaal (zoals keukenafval, gras) of te weinig beluchting. Voeg meer 'bruin' materiaal toe, zoals versnipperd karton, stro of dorre bladeren. Dit absorbeert het overtollige vocht en brengt balans in de koolstof-stikstofverhouding.
-
Te droge compost? Wanneer je compost te droog is, vertraagt het hele proces. Besprenkel de hoop met wat water, maar niet te veel! Het moet zo vochtig aanvoelen als een uitgewrongen spons. Voeg eventueel meer groen materiaal toe.
-
Slechte geur? Compost hoort fris en aards te ruiken, niet alsof er een vuilnisbelt in je tuin is geëxplodeerd. Dit kan worden veroorzaakt door te veel nat materiaal. Zorg voor meer bruin materiaal en een betere beluchting.
- Compost die niet afbreekt? Dit betekent meestal dat er niet genoeg stikstofrijk materiaal (zoals vers gras, keukenafval) aanwezig is. Zorg voor een goede mix van groen en bruin. Grote stukken compost doen er over het algemeen ook langer over om af te breken, waardoor het lijkt alsof het niet composteert. Probeer je compostmateriaal kleiner te maken en voeg mogelijk wat water toe. Ook kan het helpen om de hoop even om te zetten, zodat zuurstof weer bij de micro-organismen komt.
Hoe voorkom je deze compostproblemen in de toekomst?
Voorkomen is beter dan genezen, toch? Hier een paar gouden tips:
-
De perfecte mix: Streef naar ongeveer 50% groen (vochtig, stikstofrijk materiaal) en 50% bruin (droog, koolstofrijk materiaal). Denk aan het afwisselen van keukenafval met dorre bladeren of versnipperd karton.
-
Laagjes, laagjes, laagjes: Bouw je compost op in laagjes. Een laag groen, dan een laag bruin, en herhaal dit. Dit is niet per se noodzakelijk, aangezien je de compostbak ook af en toe kunt husselen.
-
Luchtigheid: Zorg ervoor dat je compost niet te dicht opeen zit. Charles Dowding draait zijn compost niet vaak om, maar een goede mix van materialen zorgt ervoor dat er genoeg lucht in blijft.
-
Groot genoeg: Een hoop van minimaal 1m³ houdt beter warmte vast en werkt sneller. Dit betekent niet dat je met kleinere hopen geen goede compost kunt maken! Het duurt alleen iets langer.
- Composthoop afdekken: Een composttoren heeft van zichzelf al een deksel. Als je compost gevuld is, dek deze dan af om overtollig water buiten te houden. Het is makkelijker om af en toe iets water toe te voegen (mocht dit nodig zijn) dan een te vochtige compostbak op te lossen.
Deze composttoren is geschikt voor kleinere tuinen en heeft een deksel om overtollig water tegen te gaan.
Geen stinkende verrassingen meer, maar een geur van bosgrond die je tuin op natuurlijke wijze voedt. Wil je meer leren over composteren? Kijk dan in mijn volledige compostserie! Dus, waar wacht je nog op? Ga naar buiten, check die compost en maak er een prachtige, vruchtbare hoop van!
Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Met deze inkomsten steun je mij om Moestuin Mania draaiende te houden, maar ook onze droom om unieke en exclusieve stekjes te kweken een boost geven. Dankjewel voor je support.