De 6 grootste mythes over composteren ontkracht: Feiten en Fabels

Rajco van Wijk

Denk jij dat composteren alleen is weggelegd voor ervaren tuiniers? Dat is een van de vele misverstanden! Compost maken is eenvoudiger dan je denkt en kan zelfs op kleine schaal, zoals op een balkon. In dit artikel ontkrachten we de zes meest voorkomende mythes over composteren, zodat jij met vertrouwen je eigen composthoop kunt starten. Helemaal volgens de methode van Charles Dowding, dé expert in no-dig tuinieren.

Mythe 1: Compost maken is te ingewikkeld

Echt niet! Composteren is gewoon de natuur z'n werk laten doen. Je gooit organisch materiaal op een hoop, de micro-organismen doen de rest. Wat belangrijk is? Een goede mix van 'groen' (vochtig, stikstofrijk spul zoals keukenafval) en 'bruin' (droog, koolstofrijk materiaal zoals herfstbladeren of karton). En zelfs deze verhouding hoef je niet aan te houden; je krijgt gewoon een andere soort compost, die nog altijd beter is dan het spul uit zakken. Lees hier mijn aparte post over hoe je compost maakt.

Mythe 2: Compost maken neemt veel ruimte in beslag

Nee hoor, je hebt echt geen gigantische ruimte nodig voor composteren. Met een simpele composttrommel of zelfs een oude GFT-container. Je kunt je keukenafval zelfs binnen composteren met een wormenbak. Zelfs op een balkon kan het. Lees mijn post over welke compostmethode ik zou gebruiken bij verschillende situaties.

Mythe 3: Compost trekt ongedierte aan

Oké, als je alleen maar etensresten van de barbecue erop gooit, tja… Maar normaal gesproken, als je alles in verhouding erop gooit, zou je er weinig last van hebben. Een werkende compostbak heeft bacteriën en insecten rondom zich heen, wat normaal is tijdens het composteerproces. Als je niet teveel dierlijke producten gebruikt, voorkom je dat je ratten aantrekt.

Mythe 4: Je mag heel veel niet composteren

Er wordt vaak gezegd dat je geen citrus, uienschillen of koffiedik mag composteren. Onzin! Alles wat plantaardig is, kan prima op de hoop. Ja, zelfs citrus. Het duurt misschien iets langer om af te breken, maar het is absoluut geen dealbreaker. En koffiedik? Pure goudmijn voor je bodemleven. Ook wordt er gezegd dat gekookt voedsel en dierlijke etensresten niet gecomposteerd mogen worden. Dit is simpelweg niet waar, het composteert goed. Om ongedierte te voorkomen, verstop je deze producten in het midden van de hoop.

Mythe 5: Zieke planten mogen niet op de composthoop

Dit is een halve mythe. Charles Dowding zegt dat ziektes zoals aardappelziekte en tomatenziekte alleen kunnen overleven op levend materiaal. Als je je compostbak goed afdekt en deze lang genoeg laat liggen, zullen deze ziektes de compostbak niet overleven. We zijn bang gemaakt door anderen en hierdoor experimenteren we zelf niet meer met de mogelijkheden. Er zijn studies die aantonen dat blight (tomatenziekte) de compostbak niet overleeft.

Mythe 6: Je mag geen onkruid of zaad composteren

Onkruid kan je prima composteren. Het is organisch materiaal en als je rijpende compost goed afdekt, kan er geen licht bij komen en gaat onkruid dat mogelijk het compostproces heeft overleefd alsnog dood. Zaad kan inderdaad de compostbak overleven als het niet te warm wordt. Maar omdat we no-dig tuinieren gebruiken, zal maar een fractie van de compost aan de oppervlakte van je aarde komen, waardoor ook maar een fractie van het zaad zal ontkiemen. Dit onkruid dien je dan gewoon weg te halen. Omdat we de aarde niet spitten, zal er ook geen nieuw zaad aan het licht komen.

Een zak koffiedik voor de compostbak

 

 

Koffieprut van mijn werk gaat gewoon bij ons in de compostbak.

Loop jij ergens tegenaan met het maken van compost? Laat het me hieronder weten! Lees ook mijn andere posts uit de compostserie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen