Wormencompost: waarom deze compostmethode perfect is voor je moestuin
Rajco van WijkDelen
Laat me je iets vertellen over mijn nieuwste moestuinexperiment: wormencompost! Ja, serieus, ik ben helemaal in de ban van deze kronkelende, compostmakende superhelden. Het klinkt misschien een beetje gek, maar wacht maar tot je hoort hoe fantastisch het is.
Wormencompost, ook wel vermicompost genoemd, is een soort supervoedsel voor je planten. Het is compost die wordt gemaakt door... je raadt het al: wormen! Deze kleine beestjes eten je groente- en fruitafval op en poepen dat uit als rijke, voedzame compost die bomvol goede bacteriën en voedingsstoffen zit. Zelf zo sterk dat het te sterk is om het rechtstreeks te gebruiken.
Welke wormen zijn geschikt voor compost?
Nu vraag je je misschien af: wat voor wormen doen dit werk eigenlijk? Nou, dat zijn geen gewone regenwormen die je na een regenbui op het tuinpad ziet kronkelen. Voor compostering gebruik je speciale tijgerwormen (Eisenia fetida) of mestwormen (Eisenia hortensis). Deze soorten zijn echte eters en hebben een geweldig talent voor het omzetten van organisch afval in compost. Ze leven graag in een vochtige, donkere omgeving met veel voedsel – een beetje zoals de ideale spa voor wormen, maar dan met rottend fruit.
Wormen verzameld voor in de wormencomposthoop
Hoe gebruik je wormencompost?
Simpel! Je kunt het gewoon als bodemverbeteraar in je moestuin strooien of mengen door potgrond voor je kamerplanten. Wij zijn zelf van plan de wormencompost te mengen met onze zaai en stekgrond voor op opkweken van jonge zaailingen. Je kunt het zelfs oplossen in water en als vloeibare plantenvoeding gebruiken – ook wel ‘wormencompostthee’ genoemd.
Het wormenhotel: eenvoudig composteren op je balkon
En dan, het wormenhotel! Dit is een meerlaagse bak waarin je wormencompost maakt. De wormen beginnen onderin en werken zich een weg naar boven terwijl ze al het afval verwerken. Het mooie? De onderste laag is dan rijpe compost die je kunt oogsten, terwijl de wormen nog steeds hogerop werken. Het ziet er bijna chique uit, zo'n wormenhotel op je balkon of in de keuken. Perfect voor kleinere ruimtes.
Grondgebonden wormenbak: composteren direct in de moestuin
Dit jaar gaan we iets nieuws proberen: een grondgebonden wormenhoop! Deze methode werkt direct op de volle grond. We hebben een hoop grond afgedekt met folie en karton, met een steen erop voor de druk (heel gek maar blijkbaar houden wormen van druk, overal waar je een steen legt zitten heel veel wormen onder), en we houden het vochtig. Het idee is dat de wormen hierin kunnen leven en compost maken, terwijl ze eventueel zelf onder de grond kunnen verdwijnen als het te warm of te koud wordt. Zo af en toe voed ik ze met vers keukenafval zodat ze lekker door kunnen eten. De wormen heb ik trouwens uit onze gecomposteerde paardenmest gevist, hier zaten enorm veel wormen in en elke keer als ik een hoop wormen tegen kwam heb ik ze op de wormenhoop erbij gelegd.
Waarom kiezen voor wormencompost?
Wormencompost is niet alleen super eenvoudig, maar ook ontzettend voedzaam. Het vermindert afval, verbetert de bodemstructuur en voedt je planten op een volledig natuurlijke manier. Klaar om je keukenafval om te zetten in pure voeding voor je tuin? Start vandaag nog met een wormenhoop of wormenhotel en ontdek hoe eenvoudig composteren kan zijn!
Wil je meer leren over compost? Neem dan een kijkje in mijn uitgebreide compostserie, waarin ik alle facetten van composteren stap voor stap uitleg en verduidelijk.
Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou. Met deze inkomsten steun je mij om Moestuin Mania draaiende te houden, maar ook onze droom om unieke en exclusieve stekjes te kweken een boost geven. Dankjewel voor je support.